DOM, BOCHNIA

powierzchnia: 160m2

projekt: 2013

Inwestorzy, Alicja i Artur, kupili ten dom w stanie surowym, tym samym nie mieli wpływu na jego wygląd zewnętrzny. Mała ilość dziennego światła była główną jego wadą - poprzedni właściciel niespecjalnie przykuwał do tego uwagę. Dlatego otwarcie na światło i na przestrzeń, stały się głównymi założeniami projektu.

Prace rozpoczÄ™liĹ›my od powiÄ™kszenia przestrzeni na parterze, burzÄ…c i stawiajÄ…c Ĺ›cianki na nowo, aby dodać zarĂłwno powietrza jak i Ĺ›wiatĹ‚a. MaĹ‚a kuchnia ktĂłra prowadziĹ‚a do maĹ‚ej jadalni staĹ‚a siÄ™ otwartÄ… częściÄ… strefy dziennej. Wschodnie okno tarasowe z wÄ…skim wyjĹ›ciem do ogrodu, zostaĹ‚o powiÄ™kszone - powstaĹ‚o trzyczęściowe przeszklenie z widokiem i wyjĹ›ciem na wschĂłd sĹ‚oĹ„ca. Z drugiej strony domu, w pokoju goĹ›cinnym, pojawiĹ‚o siÄ™ podwĂłjne okno tarasowe- tym razem na zachodniÄ… część ogrodu, dziÄ™ki ktĂłremu Ĺ›wiatĹ‚o sĹ‚oneczne bÄ™dzie caĹ‚y dzieĹ„ w domu.
Zaadoptowaliśmy część przedpokoju do łazienki, likwidując zakamarki i zakręty w strefie komunikacji, a mały wiatrołap został włączony do przestronnego holu.
Ogromną zmianą była wymiana stolarki okiennej, z białej podzielonej szprosami, na duże tafle szklane w orzechowych ramach, przez które wpada do domu ogromna ilość słońca!
Projekt wnętrza oparty był na jasnej kolorystyce, nowoczesnych i prostych formach mebli oraz zabawy teksturą - pojawiły się tapety, fototapety oraz kamienne ściany. Obniżenia sufitów w części dziennej pozwoliły na ukrycie chaotycznej konstrukcji stropu i ciekawej aranżacji oświetlenia oraz nagłośnienia.

Mimo iĹĽ bryĹ‚a domu jest klasyczna, udaĹ‚o nam siÄ™ wydobyć z niego nowoczesne i przestronne wnÄ™trze. StworzyliĹ›my kombinacje idealnÄ…!

fot. Przemek Kuciñski/niewformie.pl


Copyright Aleksandra Stabrawa